Aaltjes

Schadelijke aaltjes

Schadelijke aaltjes leven op en in de wortels van planten en voeden zich hiermee. Doordat ze wortelcellen aanprikken en leegzuigen of de wortels binnendringen ontstaat er schade door uitval of achterblijven. Tevens kan een plant gevoeliger worden voor droogte, slechter nutriënten opnemen en vatbaarder zijn voor ziekten en plagen. Wij bieden een ruim assortiment aan diverse aaltjes analyses.

Aaltjes kunnen ernstige aaltjesschade aanrichten in gewassen. Dit resulteert in opbrengstverlies, kwaliteitsschade, exportrestricties met als gevolg financiële schade. Wij nemen geaccrediteerde bodemmonsters om aaltjes vroegtijdig op te sporen. Door dit te doen kunnen er teeltmaatregelen genomen worden om aaltjes schades te voorkomen.

Aaltjes schema’s

Al onze bodemonsters worden geanalyseerd bij een geaccrediteerd laboratorium. Afhankelijk van de gekozen aaltjesanalyse duurt het een aantal weken voordat de resultaten terug zijn. Afhankelijk van de resultaten kan een bouwplan opgesteld worden waardoor er een kleine kans op aaltjes schade bestaat. Op Best4Soil Schemaviewer kunt u relevante informatie vinden over welke aaltjes schade aankunnen richten in welke gewassen.

Verschillende aaltjes analyses:

DNA-pakket

Onderzoek naar twintig relevante vrijlevende aaltjes met DNA-techniek op soortniveau. Hieronder vallen de wortelknobbel-, wortellesie en vrijlevende wortelaaltjes. Ook wordt het stengelaaltje en destructoraaltje geanalyseerd. Aanvullend kan LX en/of cysten worden aangevraagd.

DNA + microscopie

Volledig onderzoek naar alle schadelijke aaltjes met een combinatie van DNA en microscopisch onderzoek op soortniveau. In dit pakket worden ook de bladaaltjes meegenomen.

AM onderzoek

Vrijwillig onderzoek naar het aardappelcystenaaltje. Dit is een belangrijke beheersmaatregel van aardappelmoeheid. Het AM-onderzoek kan in verschillende intensiteiten worden uitgevoerd. Aanvullend kan soortbepaling en bietencystenaaltjes worden aangevraagd.

Stengelaaltjes en/ of witrot

Vrijwillig onderzoek naar stengelaaltjes en/of witrot. Stengelaaltjes (Ditylenchus dipsaci) kunnen schade veroorzaken in o.a. bloembollen, ui, aardappel, mais, bieten, spinazie en granen. Witrot (Sclerotium cepivorum) geeft problemen in ui-achtigen.

Incubatie

Onderzoek relevant voor een aantal knobbelaaltjes (Meloidogyne) en wortellesieaaltjes (Pratylenchus). Dit onderzoek wordt aangeraden na een laat gewas of in het geval van gewassen met een lage schadedrempel.

Longidorus en Xiphinema

Keuringsonderzoek voor de teelt van vermeerderingsmateriaal van aardbei, kleinfruit en prunus.

Diverse aaltjes analyses

Agritip Precisie Farming is een onafhankelijke partij. Dit betekend dat wij met diverse laboratoria samenwerken. Heeft u voorkeur voor een laboratoria of wilt u graag iets weten over het verschil in onderzoeksmethodiek? Kom met ons in contact!

De meeste onderzoeken bij laboratoria zijn ongeveer hetzelfde. Wel zit er verschil in de onderzoeksmethodiek bij diverse laboratoria. Zo werkt Eurofins doormiddel van DNA techniek en Normec met Microscopie. Wij nemen zowel monsters voor de wet- en regelgeving als landbouwkundige monsters.

Start jouw bemonsteringsaanvraag direct!

Start aanvraag
Kom in contact

Bemonstering aanvragen